Væksthusene høster vaniljestang for første gang

55 år skulle der gå, før det lykkedes at dyrke en kageklar frugt fra den ægte vanilje i Tropehuset.

Det er en vanskelig proces og kræver en god portion tålmodighed at lave vanilje. Det vil gartnerne i Væksthusene gerne skrive under på. Hver gang de har opdaget en blomst på den ægte vanilje, har de leget bi og bestøvet den med pollen, men hidtil uden at få en vaniljestang ud af det

Gartner med bi-erhverv

”Det tager lang tid at lave vanilje. Først skal blomsterne befrugtes, derefter blive til frugt og så skal fermenteringen lykkes,” siger Bjørn Bjerre Lang, som er gartner i Væksthusene. ”Det er den sidste del af processen, vi har haft sværest ved at styre.”

Normalt giver man vaniljefrugten en varmebehandling på omkring 40 grader, som skubber fermenteringsprocessen i gang. 

”Der er ikke 40 grader i Tropehuset, men der er varmt,” fortæller han. ”Så vi prøvede at lade en frugt hænge og fermentere på planten. Det viste sig at kunne lade sig gøre. Så nu har vi kunnet høste den første vaniljestang i Væksthusene.”

Vaniljen skal dog ikke anvendes til at lave lækre muffins . 

”VI har joket med, at vi kunne bruge den i en kage. Men det ville være lidt synd efter den lange ventetid. Så vi putter den i stedet et i glasrør og bruger den i formidlingen,” siger Bjørn Bjerre Lang.

Fakta

Den ægte vaniljeplante i Tropehuset er fra 1966. 

Ægte vanilje er en klatrende tropisk orkide. Det er den eneste orkide, der dyrkes for frugternes skyld. Vi kender dens frugter som vaniljestænger. Kornene i vaniljestangen er orkideens ganske små frø.

Da spanierne kom til Mexico i 1500-tallet, lærte Aztekerne dem at drikke kakao tilsat vanilje, og de bragte vanilje med sig hjem til Europa.

Der blev gjort flere forsøg på at dyrke vanilje i Asien, men de slog alle fejl. Vaniljen voksede fint og blomstrede, men den satte ikke frugt. I 1836 fandt man ud af, at vanilje i Mexico og Mellemamerika bestøves af en bestemt type bi, som kun lever der. Herefter begyndte man at bestøve blomsterne kunstigt med en lille pind eller pensel. I dag findes den største produktion af vanilje i Indonesien og på Madagaskar.I Væksthusene bliver vaniljens blomster bestøvet af gartnerne. Frugten skal derefter gennem en fermenteringsproces og til sidst lægges til tørring, før den er klar til brug.