MUNDBINDET BLIVER HVERDAG

Mundbindet er blevet en del af hverdagen.

Den 22. august 2020, blev der indført krav om mundbind i det offentlige rum. Dette gjaldt primært ved brug af offentlig transport.

Den 29. oktober 2020 blev det et krav, at man nu også skulle have mundbind på andre steder. Kravene gjaldt alle, undtagen børn under tolv år og personer med fysiske eller mentale forhold, der betød, at de ikke kunne bruge mundbindet, eller hvis det forhindrede dem i at udføre vigtige funktioner. 

Kravene gjaldt indtil den 10. juni 2021, hvor Sundhedsstyrelsen anbefalede at lempe på dem, da der var færre smittede og flere blev vaccineret. Planen var at få udfaset mundbindet helt til den 1. september 2021. Indtil da gjaldt kravet stadig offentlig transport, på testcentrene, hos almene lægepraksisser samt ved større demonstrationer eller møder i lokaler med dårlig udluftning.  Den 14. august 2021, blev kravet om mundbind i offentlig transport ophævet. 

Forskellige udgaver af mundbindet 

I løbet af Covid-19 pandemien, blev der lavet mange forskellige udgaver af mundbindet. Nogle var lavet af stof, bl.a. bomuld, mens andre var lavet af plastik-mikrofibre. De blev ligeledes lavet i flere forskellige farver og mønstre. 
Plastik-mikrofibre mundbindene var dog primært blå, men de blev også lavet i lyserød og sort. 
Prisen på mundbind steg i starten af pandemien. En pakke fra Harald Nyborg, der før havde kostet 28 kr., steg til 48 kr. Større pakker, som før havde kostet 38 kr., steg til 58 kr. En kasse med 50 mundbind kostede næsten 300 kr. 

Den 11. august 2020, sætter staten ind og regulere prisen på mundbind. Prisen faldt efterfølgende til henholdsvis 29,99 kr. og senere hen til 20 kr. og til sidst faldt de til 10 kr. 
Flere valgt at bruge mundbind lavet af stof, da man oplevede at få ”maskne” af engangsmundbindene. 
”Maskne” er en sammentrækning af maske og akne. Det var noget flere havde problemer med, grundet den friktion, varme og fugt, som mundbindene skabte. 
Stofmundbindene skulle dog opfylde visse krav. De skulle have tre tætvævede lag af stof, f.eks. bomuld. De skulle slutte tæt om næse og mund, og være forsynet med elastikker til ørerne. De skulle kunne vasket ved 60 grader eller mere. Vasken skulle foregå efter hvert brug eller hvis de blev fugtige eller beskidte. Sundhedsstyrelsen informerede offentligheden om, at stofmundbind ikke havde helt samme virkning som engangsmundbindene. De havde dog stadig en effekt overfor smitten, og blev derfor anset som værende bedre end ingenting. 

Mundbind med logoer

Under Covid-19 pandemien i 2020, kom der flere alternativer til engangsmundbindet frem, bl.a. stofmundbindet. Det kunne genbruges og blev anset som værende mere bæredygtigt, og billigere, end engangsmundbindet. 
Stofmundbindet blev i starten set, som bedre end intet mundbind, men det blev ikke anbefalet at bruge. Den 7. august 2020, udgav sundhedsmyndighederne en artikel med gode råd om stofmundbind. Det blev heri understreget, at stofmundbind ikke var underlagt samme kvalitetsstandarder som engangsmundbindet. Det kunne derfor ikke med sikkerhed siges, at de beskyttede mod Covid-19. 
Da det stadig var bedre end intet mundbind, blev det godkendt til brug. 
Stofmundbindene gjorde det også muligt for folk at bruge dem, som tilbehør til deres outfits, da de blev lavet i forskellige farver og med forskellige mønstre. Der gik derfor lidt mode i mundbindene. Mærker som Adidas, Hugo Boss og Victoria’s Secrets begyndte selv at lave mundbind i hver deres stil, og sælge dem i deres butikker.