Kakao
Uden kakaoplanten fra Syd- og Mellemamerika ville vi ikke have chokolade

Kakaotræet leverer råvaren til et af verdens lækreste og mest kendte produkter, chokolade.
Kakaofrugten indeholder 30-40 frø, som man også kalder kakaobønner. Frøene er omgivet af hvidt, bittersødt frugtkød. De friske kakao-frø er bitre, de skal fermenteres, tørres og ristes, før de får den rigtige kakaosmag.
Det var den lokale befolkning i Mexico og Centralamerika der først lavede og værdsatte kakao. Aztekerne anså kakao for at være gudernes føde. Kakao var en drik for eliten. Den blev tilberedt som en bitter drik af malede kakaobønner blandet med chili og vanilje.
Spanierne lærte kakaoen at kende i 1520’erne og bragte den med til Europa. I Europa blev kakaoen tilberedt efter en lidt sødere opskrift og blev hurtigt populær.
Se videoen nederst på denne side om, hvordan kakaofrugten ser ud indeni. Her ser man frugtens frø, kakaobønnerne.
Faktaboks:
- Placering i Væksthusene: Tropehuset
- Dansk navn: Kakao
- Latinsk navn: Theobroma cacao
- Familie: Katostfamilien / Malvaceae
- Naturligt voksested: Sydamerika