Aarhusiansk kokospalme får kokosnødder for første gang

10 år gammel kokospalme, oprindeligt indkøbt som lillebitte i et svensk varehus, har fået modne kokosnødder for første gang i Tropehuset.

Ved søen i Tropehuset står en 3 meter høj kokospalme med modne kokosnødder. Når man ser på den, kan man sagtens drømme sig væk til sol og tropiske egne. Men virkeligheden er langt tættere på en dansk hverdag. Den er fragtet omkring 10 km og bragt til Tropehuset fra IKEA af biolog Birgitte Bergmann, som købte den som potteplante, da var lillebitte.

”Kokospalmen var én kokosnød med et enkelt blad, da jeg fandt den i IKEA og blev plantet i Væksthusene i 2013,” fortæller hun. ”I 2018 blomstrede den for første gang, og nu her i 2023 har den for første gang fået frugter, der er blevet modne. 

Væksthusene har dog ingen ambitioner om at sætte gang i en større produktion af kokosnødder. Men gartnerne eksperimenterer løbende med nye tiltag. I 2021 lykkedes det for eksempel at for første gang at producere en dansk vaniljestang. Læs historien om dyrkning af vanilje i Væksthusene.