Steno Museet fejrer 200-året for opdagelsen af elektromagnetismen

Tirsdag 21. juli er det 200 år siden H.C. Ørsted offentliggjorde sin opdagelse af elektromagnetismen. Hver tirsdag hele sommerferien markerer Steno Museet dagen med rundvisninger i H.C. Ørsted-udstillingen ”Nysgerrighed bringer ny teknologi”. 

Da H.C. Ørsted i 1820 opdagede sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme, gjorde han én af verdens største naturvidenskabelige opdagelser og lagde samtidig grundstenen til det moderne samfund. For hvad ville det moderne samfund være uden mobiler, rumraketter, opvaskemaskiner og elektrisk lys? 

I februar 2020 åbnede Steno Museet udstillingen "Nysgerrighed bringer ny teknologi" for at fejre 200-året for opdagelsen. Her fortælles historien om et forskningsmæssigt nybrud, der har skabt fundamentet for den verden, vi kender i dag.

I udstillingen bringes den nyeste forskning fra Aarhus Universitet i spil. De besøgende inviteres også på en rejse gennem det elektromagnetiske spektrum i form af en lystunnel, hvor det usynlige bliver synligt efterhånden som man bevæger sig ind i den. 

Tirsdag 21. juli er det 200 år siden H.C. Ørsted offentliggjorde sin opdagelse. Det fejrer Steno Museet på dagen og alle øvrige tirsdage i sommerferien med rundvisninger om den store danske videnskabsmand. Det koster 30 kr. at deltage, men køb af billet giver samtidig gratis adgang til museet. Anbefales fra 8 år. 

Billetter kan bookes online efter først-til-mølle på sciencemuseerne.dk og evt. resterende købes på dagen på museet. 

Selvom H.C. Ørsted er mest kendt for opdagelsen af elektromagnetismen, så har han også givet sit væsentlige bidrag til eftertiden på mange andre måder. Ikke mindst ved at have beriget det danske sprog. Fx er ildsjæl, sommerfugl, elektromagnetisme, ilt, brint, lynafleder, opdrift, faldskærm og rumfang alle ord, som Ørsted har fundet på.

I Planetariet kan man vanen tro høre om den aktuelle sommerhimmel, men i anledning af 200-året også om nogle af Ørsteds ord som en del af stjernefortællingerne. 

Planetarieforestillinger alle dage i sommerferien undt. mandag kl. 12 og 14. Pris 30 kr. Billetter købes ved indgangen. Anbefales 6 år. 

Fakta

Rundvisningerne er del af "Rejs med Science Museerne i sommerferien"

Udstillingen ”Nysgerrighed bringer ny teknologi” er støttet af Weisbergfonden, Johanne og Aage Louis-Hansens Fond, Thomas B. Thriges Fond og Vilhelm Kiers Fond. 

Arkitektfirmaet Kollision og Science Museerne står sammen bag udstillingen.

Læs mere om udstillingen "Nysgerrighed bringer ny teknologi" https://sciencemuseerne.dk/steno-museet/udstillinger/det-nysgerrige-menneske/nysgerrighed-bringer-ny-teknologi/

Tid og sted

Steno Museet

C. F. Møllers Allé 2, 8000 Aarhus C 

Åbningstider i sommerferien lørdag 27. juni-søndag 9. august

Tirsdag-fredag kl. 10-16

Mandag lukket

Gratis adgang under 18 år. Voksne 30 kr.