DANMARK LUKKER NED

Torsdag 11. marts 2020 lukkede Danmark ligesom det meste af verden ned. Det var ét af danmarkshistoriens største sociale eksperimenter og medførte mange forskelligartede reaktioner lige fra takkebreve til protestdemonstrationer.

 

Dagen begyndte med et dramatisk videomøde i EU, hvor alle sundhedsministre lyttede til deres italienske ministerkollega, som berettede om nedsmeltningen af sundhedsvæsenet i Norditalien. Han opfordrede sine kollegaer til at handle, før det var for sent. I Danmark var smitten tidoblet på tre dage. Kl. 20.30 begyndte pressemødet, hvor statsminister Mette Frederiksen varslede nedlukning og genoplivede Thorvald Staunings (1873-1942) udtryk »samfundssind«. Udtrykket blev brugt i en radiotale umiddelbart før 2. verdenskrig for at opfordre danskerne til ansvarlighed og fællesskabsfølelse.

Fra takkebreve til protestdemonstrationer

Papskilte med påskriften »Nej til tvang[s]vacciner « og »Medicinsk frihed« stammer fra demonstrationer foran Aarhus Rådhus, som var arrangeret af organisationen Århus vågner, som hver fredag protesterede mod coronarestriktioner som maskepåbud og vacciner. Fra den anden lejr indsamlede Steno Museet takkekort sendt til Søren Brostrøm fra danskere, som ønskede at kommunikere en personlig tak til Sundhedsstyrelsens direktør under den første, monumentale nedlukning af Danmark i foråret 2020. En »vestjysk sygeplejerske« sendte fx blomster til Brostrøm som en »opmuntring og anerkendelse for din høje faglighed og fantastiske evne som beroligende kommunikator. Vi kunne helt ærligt ikke få en bedre styrmand end dig«.

Flere takkekort end Men in Black

Danskernes samfundssind var helt afgørende ligesom ved tidligere epidemier som fx den spanske syge, hvor det var vigtigt at holde afstand, og hvor tusindvis af frivillige hjalp til på nødlazaretter og i private hjem. Under coronapandemien målte det såkaldte HOPE-projekt løbende folkestemningen og den almindelige borgers holdninger til politikernes indgreb i hverdagen. Og danskerne var faktisk den befolkning, som bakkede mest op om deres magthavere under COVID-krisen. Ifølge HOPE’s målinger fra marts 2021 drejede det sig om 70%, mens tallene for USA, Sverige og Frankrig var hhv. 55%, 40% og 25%. Andre oplevede dog restriktionerne som et jerngreb, der krænkede den individuelle frihed. Her viste målingerne, at de offentlige protester i samme periode fik opbakning fra 10% af danskerne, mens tallet for de øvrige tre lande lå på ca. 30%. På trods af flere år med mundbind og coronaudmattelse var sammenhængskraften i kongeriget nogenlunde intakt. Der var stadig flere takkekort end Men in Black-sympatisører.

Denne artikel er en redigeret udgave af en artikel af museumsinspektør Morten Arnika Skydsgaard med titlen "Fra Folkehavet" in Bibliotek for Læger 2021; 2: 184-85.