Gennem årene har Væksthusene modtaget planter fra mange forskellige kilder, herunder andre botaniske haver, private samlere og ekspeditioner - og nogle er indkøbt i lokale supermarkeder. Disse bidrag har været afgørende for at skabe den mangfoldige flora, som besøgende kan opleve i dag. Hver plante fortæller sin egen historie om rejser, samarbejde og dedikation til botanisk forskning og bevaring. På siden her kan du læse et lille udvalg.
Drageblodstræet (Dracaena draco) er indsamlet af professor Kai Larsen på de Kanariske Øer i 1965. Da han tog det med hjem for at plante det her i Væksthusene, som åbnede i 1970, var det ganske lille. Kai Larsen grundlagde Botanisk Institut på Aarhus Universitet i 1963.
Det siges, at drageblodstræer kan blive op til 1000 år gamle. Det håber vi også, at vores bliver.
Kongeprotea (Protea cynaroides) er en plante fra Sydafrika fra den meget særlige natur, der hedder Fynbos. I Fynbos vokser unikke planter, som ikke findes andre steder i verden.
Kongeproteaen i Væksthusene er købt i SuperBrugsen i Hørning. Den er også populær at lave blomsterbuketter af, fordi blomsterne er så store og særprægede.
Kæmpekaktussen (Carnegiea gigantea) i Ørkenhuset ser ikke så stor ud, selvom den er 44 år gammel. Den vokser nemlig meget langsomt og kan blive op til 200 år gammel. Kaktussen er doneret af en kaktus-entusiast fra Sæby, som havde haft den, siden den var et frø, og han kørte den selv hele vejen herned.
Vi er meget glade for den, fordi vi har haft meget svært ved at få så stort og fint et eksemplar. Vi har stillet den kæmpekaktus, vi havde i forvejen, op ved siden af kaktussen fra Sæby. Den har nu fået plads i opformeringen, indtil den bliver lidt større.
Sankt Helena ibenholt (Melhania ebena) er fra øen Sankt Helena, der ligger langt ude i Atlanterhavet. I 1500-tallet var øen dækket af store skove med træer. Men søfolk satte geder i land på øen, og i løbet af få århundreder var øen forvandlet til et goldt klippelandskab.
Et internationalt samarbejde mellem botaniske haver sørger for at holde arten i live. Planten i Væksthusene har vi fået af Københavns Botaniske Have, og vi opformerer planten ved hjælp af stiklinger, så den også findes i fremtiden.
Kunne du tænke dig at navngive en art? Det må man, når man er den, der opdager en ny art. I 2004 fandt Mats Gustafsson og Finn Borchsenius fra Aarhus Universitet dette træ. Det var på en rejse til Ecuador, tæt på kysten i 1700 meters højde. Bagefter beskrev de arten sammen, og de valgte at kalde den Clusia nubium.
Det latinske ord "nubium" betyder "af skyerne" eller "fra skyerne," så Clusia nubium kan oversættes til noget i stil med "Clusia fra skyerne", da den vokser i tågefyldte bjergområder.
Du finder Clusia nubium i Bjergskovshuset.
Nogle af planterne i Væksthusene har stor symbolsk værdi.
I 2006 overrakte og plantede den thailandske ambassadør Thailands nationaltræ Guldregn-kassia (Cassia fistula) overrakt og plantet i Væksthusene af den thailandske ambassadør i Danmarki Det blev givet som et symbol på et mangeårigt samarbejde mellem Thailand og Aarhus Universitet om at indsamle og beskrive den thailandske flora.
Dengang var guldregn-kassiaen et ganske lille træ, nu strækker det sine grene mod Tropehusets loft.