Jupiter og Saturn rykker sammen på efterårets aftenhimmel
Hvert 20. år kan solsystemets to største planeter ses tæt på hinanden. Fra september og frem til 21. december vil de rykke tættere på hinanden.
På den sydlige aftenhimmel kan du i øjeblikket se solsystemets to største planeter meget tæt på hinanden. Den klarest lysende af dem er planeten Jupiter. Lidt til venstre for den (ca. 8°, dvs. mindre end bredden af en knyttet hånd i strakt arm) ses noget svagere planeten Saturn (den med ringene). Saturn lyser svagere, fordi den er lidt mindre end Jupiter, men mest fordi den er næsten dobbelt så langt væk fra Solen som Jupiter.
Derfor bruger den også næsten tre gange så lang tid om et omløb (Saturn 29,4 år mod Jupiters 11.9 år). Det betyder, at de to planeter normalt befinder sig vidt forskellige steder på himlen. Men ca. hvert tyvende år kan de ses i ca. samme retning – og det er netop i år.
Holder du øje med dem i løbet af efteråret, kan du se, at de nærmer sig hinanden, således at de den 21. december vil stå så tæt, at de nærmest smelter sammen set med det blotte øje.
Her kan du finde ovenstående billede af den aktuelle sydhimmel. Bemærk, at hvis man ladet blikket vandre op til ca. lodret over sit hoved fra Saturn og Jupiter, ser man den såkaldte Sommertrekant, som består af de tre klare stjerner Deneb, Vega og Altair, som danne en næsten ret vinkel.