Kig op! Gode muligheder for at opleve stjerneskudssværm

De frostklare nætter er oplagte til stjerneoplevelser. Årets største stjerneskudssværm Geminiderne topper onsdag og torsdag 14. -15. december med op til 150 stjerneskud i timen.

Stjerneskudssværme har deres navn fra det stjernebillede, som de ser ud til at radiere ud fra. I forhold til Geminiderne er der tale om stjernebilledet Tvillingerne. Find først stjernebilledet Orion med de 3 klare stjerner i bæltet Til venstre for Orion er der to klare stjerner, og det er Tvillingerne Castor og Pollux.

Geminiderne kommer fra asteroide

Stjerneskudssværme sker typisk, når Jorden i sin bane omkring Solen krydser en kometbane. Her er der efterladt en masse sten og støv, som brænder op ved mødet med Jordens atmosfære og giver stjerneskuddene. Men i tilfældet med Genimiderne kommer meteorerne oprindeligt fra en lille asteroide ved navn Phaethon. Denne asteroide har en elliptisk bane omkring Solen, og det tager asteroiden 1,4 år for en tur omkring Solen. Den har efterladt en sværm af store og små partikler langs hele sin bane, men naturligvis er der flest partikler tæt på asteroiden. Så antallet af stjerneskud varier meget for Geminiderne.

Særligt heldigt år - op til 150 stjerneskud i timen

I år er vi særlig heldige, for der vil være op til 150 stjerneskud i timen. Samtidig er Månen er aftagende.

Alle kan gå ud og nyde stjerneskudssværmen, men der er et par ting, der er gode at huske på! 

  • Først og fremmest er det frost om natten, og det giver ofte gode betingelser for klart vejr. Men husk endelig varmt tøj!
  • Find et mørkt sted med begrænset lysforurening
  • Vent tålmodigt cirka10 minutter for at øjnene kan vænne sig til mørket
  • Lad mobilen blive i lommen. Lyset fra den ødelægger dit nattesyn kortvarigt.

Oplev stjernefabrik

Og når man nu alligevel er ude at kigge på nattehimlen, så nyd vinterhimlens flotte stjernebillede Orion. Her kan man under de 3 bæltestjerne skimte Oriontågen, som er en stjernefabrik, hvor der dannes nye stjerner. Den røde planet Mars kan ses hele natten, og de to klare planeter Saturn og Jupiter er synlige først på aftenen.