DET SUBTROPISKE MIDDELHAVSKLIMA

Fra blomstrende paradisfugl til konge-protea

I Middelhavshuset kan du opleve former, farver og dufte på planter fra områder med middelhavsklima. Middelhavsklima findes i fem områder spredt over hele verden. Områderne er præget af kølige, våde vintre og knastørre, varme somre. 

I Middelhavshuset kan du se eksempler på nogle af de mange kultur- og prydplanter fra Middelhavsområdet, Sydafrika og det sydlige Australien. Middelhavsvegetation findes desuden i Californien og Chile. 

Sommerbrande og frostfri vintre

På grund af de varme og tørre somre bliver vegetationen tør, og derfor er der ofte sommerbrande i områder med middelhavsklima. Mange planter kan tilpasse sig brande (se fx de to film herunder). De frodigste årstider i denne klimazone er foråret, når det begynder at blive varmere, og efteråret, når regnen begynder. Det er det tidspunkt på året, man kan opleve alle løgplanterne blomstre. Vinterperioden er stort set frostfri, men sporadisk frost kan forekomme. Middeltemperaturen er om sommeren 20-30 °C og om vinteren omkring 10 °C.

Korkeg og eucalyptus i Middelhavshuset

Tag på en guidet tur, og hør fagleder for Væksthusene og prodekan v. Aarhus Universitet, Finn Borchsenius fortælle om eucalyptus og korkeg i Middelhavshuset. To planter, som begge er uhyre modstandsdygtige for ekstreme påvirkninger. Korkegen med sin tykke isolerende bark og eukalyptus, som kan skyde igen efter selv voldsomme brande.

Klimazone med høj biodiversitet

Områder med middelhavsklima har høj biodiversitet. I Kapregionen i den sydligste spids af Sydafrika findes fx op mod 20 % af alle Afrikas planter. Det er fra dette område, mange af vores prydplanter kommer fra fx pelargonie, paradisfugl og hyacint. På et område på ca. 90.000 km2 er 68 % af planterne endemiske, dvs. de findes ingen andre steder. I Sydvestaustralien findes godt 8.000 arter (75 % endemiske) og i middelhavsområdet ca. 25.000 arter.