Fortvivl ikke over de lyse nætter
Det er de lyse nætters tid, men du kan stadig opleve spændende ting på stjernehimlen. Planetarieinspektør ved Science Museerne Aase Roland Jacobsen giver en guided tur rundt på den lyse sommerhimmel
Hvis du skal se stjerner om sommeren, er det ekstra vigtigt at finde et sted med så lidt lysforurening som muligt.
To planeter lyser op
Gå ud allerede lige efter solnedgang. I samme retning som Solen går ned mod nordvest, kan du finde planeten Venus som er meget klar i øjeblikket og den svage, rødlige planet Mars. Når Venus står på aftenhimlen kaldes den ”Aftenstjerne” selvom det er en planet. Planeter – og Månen – lyser ikke i sig selv, men reflekterer Solens lys.
Gasplaneter efter midnat
Efter midnat kommer de to store gasplaneter Saturn og Jupiter til syne i modsat retning. Selvom de er ret anselige i størrelse, er de lange væk fra Jorden og ses derfor som små lysende prikker. De er knap så klare som Venus, men næsten ens. Man kan se disse to planeter, indtil det bliver morgen, hvor lyset fra Solen vil skinne så meget, at de ikke kan ses.
Supermåne og blå måne
Vi har fuldmåne 3. juli, og i august bliver der to fuldmåner nemlig 1. august og 31. august. Fuldmånen 1. august vil være en supermåne. Supermåne-fænomenet opstår, når der er fuldmåne, mens Månen er tættest på os i løbet af sin tur omkring Jorden. Når der så er to fuldmåner i en måned, vil den sidste kaldes for ”Blå måne”.
Asterisme mod syd og karlsvogn mod nord
Der er også stjerner at se. Mod syd ses de 3 klare stjerner, som danner sommertrekanten: Deneb i stjernebilledet Svanen, Vega i stjernebilledet Lyren og Altair i stjernebilledet Ørnen. Når en gruppe stjerner har et navn og ikke er et officielt stjernebillede kaldes det en asterisme. Så en kendte gruppe af stjerner Karlsvognen er også en asterisme, for den er en del af stjernebilledet Storebjørn. Mod nord ses netop Karlsvognen, og finder man vognstangen kan man sige ”bøj til Bootes” og følge buen i vognstangen til man rammer den klare stjerne Arcturus.
Perseiderne i august
Først i august slutter de lyse nætter til glæde for os entusiastiske stjernekiggere. Allerede 12.-13. august topper stjerneskudssværmen Perseiderne med op til 100 stjerneskud i timen. Dog fra midt juli til slut august kan man opleve flere stjerneskud end normalt. På en almindelig nat vil man typisk kunne opleve omkring 6 stjerneskud i timen.
Planetariet i dagtimerne
Trænger du til at opleve en stjernehimmel midt på dagen, kan det også lade sig gøre. Hver dag kl. 12 og 14 (undtagen mandag) kan du komme en tur i Planetariet, høre mere om stjernehimlen og få viden om Andreas Mogensens kommende mission til ISS. Pris 30 kr. når entréen er betalt.