Fuldmåneaften om fremmede verdener

Vi har opdaget mere end 4000 exoplaneter, men vi kan kun forestille os, hvordan det ville være at rejse derud.

Billedet er en visualisering af Kepler-22 b, en vandplanet. Credits: NASA/Ames/JPL-Caltech

1. oktober 2020 er det fuldmåne. Dermed også Fuldmåneaften på Steno Museet. Denne gang handler det om at rejse til fremmede verdener. 

Det er cirka 51 år siden, at et menneske for første gang satte sin fod på Månen, og 48 år siden mennesket var der sidst. Det er også den fremmede verden der, i en afstand af ca. 400.000 km, er tættest på Jorden. Man forventer, at vi vil se astronauter rejse til planeten Mars inden for den nærmeste fremtid. Det er endnu for tidligt at sætte et årstal på, men den rejse vil være væsentligt mere krævende end rejsen til Månen. Den første mission, hvor der landede folk på Månen, Apollo 11, varede samlet set godt 8 dage. Derimod vil en mission til Mars vare månedsvis, måske flere år.

Udfordringerne ved at rejse ud til en af de mere end 4000 exoplaneter (planeter, der kredser om andre stjerner end Solen) som hidtil er opdaget, vil være enorme og med den nuværende teknologi umulige. Men hvad nu hvis vi forestiller os, at det alligevel kunne lade sig gøre? Hvis vi kunne rejse ud til disse meget fjerne verdener, hvad ville vi så møde der?

Finder vi fx vand, kunne der være gode betingelser for liv. ­Vand har en række egenskaber, som gør det ret unikt sammenlignet med andre kendte stoffer. Det er bl.a. vigtigt for opbygningen og funktionen af proteiner, som er essentielle for stort set alle de processer der foregår i kroppen.

Når man overvejer hvorvidt der kan være flydende vand på en exoplanet taler man om, hvorvidt den ligger i sin stjernes ”beboelige zone”. Det vil sige, om den ligger i en afstand fra stjernen, hvor der potentielt kunne være flydende vand på overfladen af exoplaneten. Netop fordi man har meget svært ved at forestille sig liv uden tilstedeværelsen af vand. At en exoplanet ligger i den beboelige zone er dog ikke ensbetydende med, at den er beboelig. Bliver exoplaneten for eksempel udsat for meget stråling, såsom UV- og røntgenstråling, fra sin stjerne, vil liv have sværere betingelser, selvom der er vand til stede. 

Men indtil videre må vi bare drømme om at sætte vores fodaftryk på en exoplanet. 

Der er udsolgt for resten af sæsonens fuldmåneaftener i 2020. Program for 2021 er på vej.