KIG OP! Venus lyser på aftenhimlen

Vores nærmeste nabo i solsystemet, planeten Venus, stiller sig flot til skue på aftenhimlen i øjeblikket.

Nordvesthimlen set fra Aarhus 24/5-23 sidst på aftenen. Bemærk, at den tiltagende Måne, Venus og den nedgåede Sol næsten står på linje. Det skyldes, at Månen og planeterne stort set bevæger sig langs ekliptika, som er Solens tilsyneladende bane over himlen i løbet af et år. Foto: Hans Buhl.
Venus’, Jordens og Solen indbyrdes stilling i verdensrummet i øjeblikket.

Flere har spurgt, hvad det er for en ualmindelig klar stjerne, som står højt på nordvesthimlen om aftenen i øjeblikket. Selvom den kaldes ”aftenstjernen” er det ikke en stjerne, men derimod planeten Venus.

Både aften- og morgenstjerne

Når Venus kan ses på den måde, er det fordi dens bane om Solen ligger inden for Jordens bane. Derfor bevæger den sig aldrig særlig langt væk fra Solen set fra Jorden, men svinger mellem lidt til venstre for Solen og lidt til højre for Solen. Når den ligger til venstre for Solen, går den senere ned end Solen og ligner en klar stjerne på aftenhimlen – aftenstjernen. Når den derimod ligger på højre side, står den op før Solen og kaldes da morgenstjernen.

Venus har også faser 

Vinklen mellem Solen og Venus set fra Jorden (også kaldet elongationen) kan højst blive 47°. Det sker 4. juni 2023, hvilket er den primære forklaring på, at Venus står så højt på aftenhimlen i øjeblikket.

Ligesom Månen viser Venus tydelige faser, hvis man ser på den gennem en kikkert. I øjeblikket er der således
”halvvenus”, idet planeten bliver belyst nøjagtigt fra siden set fra Jorden, når den er i maksimal elongation som nu.