Sommersolhverv over Stonehenge

I dag onsdag 21. juni 2023 er årets længste dag. Astrofysiker ved Science Museerne Ole Eggers Bjælde har været til solhverv ved Stonehenge, hvor årets længste dag bliver fejret med en kæmpe fest.

Stonehenge er et forhistorisk megalitmonument i Salisbury Plains og er et af Englands mest berømte kulturelle ikoner.Det er bygget som en hyldest til Solen og hvert år fejres sommersolhverv her.
Aften 20. juni 2023. Astrofysiker ved Science Museerne venter sammen med tusindvis af andre mennesker på, at Solen går ned over Stonehenge.
Dagen er også speciel, fordi det er eneste mulighed for at røre ved stenene. Her er det hæl-stenen.

Buldrende trommer, tusindvis af mennesker, bare tæer, lukkede øjne, og sirlige kranse med blomster. Der er mange måder at fejre sommersolhverv den 21. juni, og ved Stonehenge i Sydengland er det noget helt særligt. 
Allerede ved aftentid dagen før 20. juni er stemningen elektrisk, men festens klimaks er solopgang.. Det er derfor vi alle sammen er her. For at blive blæst baglæns af Solens første lys, når den skinner ind i den perfekte stencirkel på årets længste dag.  
Dagen er også speciel, fordi det er eneste mulighed for at røre ved stenene.

En 5000 år gammel tradition

Monumentet Stonehenge blev bygget over en periode på næsten 1000 år startende for omkring 5000 år siden. Bygget af et forhistorisk folk, som ville overlevere deres traditioner og viden til deres efterkommere og til os. Fra arkæologiske fund og historiske kilder ved vi, at Stonehenge og området omkring har været flittigt brugt til både begravelser og store fejringer. Og den største af alle fejringerne er sommersolhverv. Når Solen står op den 21. juni, kan alle, der er kommet opleve Solen stige op direkte bag ved den store hæl-sten udenfor stencirklen. Og lidt efter når Solens lys bevæger sig over hæl-stenen, skinner den hen over den rituelle røde slagtersten og ind på den allerstørste sten i stencirklen – en såkaldt sarsen-sten på små fyrre tons. Magisk. Og det sker hvert år til sommersolhverv. 
 

Jordens hældning giver os årstider

Sommersolhverv er den astronomiske betegnelse for årets længste dag. Solens bane over himlen varierer med årstiderne på grund af Jordens hældning. Ved sommersolhverv stiger den op i nordøst og går ned i nordvest, mens den ved vintersolhverv står op i sydøst og går ned i sydvest. Der går faktisk en direkte akse fra solopgang ved sommersolhverv til solnedgang ved vintersolhverv. Og det er den akse, som er bygget ind i Stonehenge. Det er svært ikke at blive grebet lidt af både festen og historien, når man er lige midt i det hele. Også selvom Solen i går aftes gik ned i en sky lige over en endeløs kø af biler, som venter på at slutte sig til os. 

Et uforgængeligt tempel som en hyldest til Solen

Klokken lidt i fem skete det, Solen brød frem bag hæl-stenen og skinnede ind gennem det vindue, som de store sarsen-sten naturligt skaber – og har skabt i tusinder år. Ligesom jeg forestiller mig den altid har gjort blev Solen fejret med sang, dans, meditation og nydelse. Især varmen fra Solen var tiltrængt her i den kølige morgenluft. En astronomisk oplevelse ud over det sædvanlige.

Glædeligt solhverv!