Vinterhimlen netop nu

Vintermånederne er oplagte til at nyde stjernehimlen, da vi både har de lange mørke nætter og ofte oplever klart frostvejr.

Geminiderne - En spektakulær stjerneskudssværm

Den næste stjerneskudssværm, Geminiderne, topper den 14.-15. december. Allerede nu er det muligt at opleve flere stjerneskud end de sædvanlige 6 i timen. Geminiderne er en af de mest spektakulære sværme med op til 120 stjerneskud i timen, og med en nymåne er chancerne for at observere dem på deres højdepunkt optimale - forudsat at vejret er klart.

For at spotte Geminiderne skal man lede efter de to klare stjerner, Castor og Pollux, i stjernebilledet Tvillingerne. De befinder sig over stjernebilledet Orion, når man kigger mod syd midt på natten. Modsat alle andre stjerneskudssværme udspringer Geminiderne ikke fra en meteor, men en asteroide, kaldet 3200 Phaethon, der fuldfører sin bane rundt om Solen på lidt mindre end 1 ½ år.

Andre seværdigheder på nattehimlen

Mens man kigger efter stjerneskud, kan man også nyde synet af de to klare gasplaneter, Saturn og Jupiter. De viser sig som lysende prikker med et mere roligt lys end stjernerne. Begge planeter er synlige mod syd, efter Solen er gået ned. Saturn forsvinder allerede ved 21-tiden, mens Jupiter er synlig indtil midt på natten.

Det imponerende vinterstjernebillede, Orion, står mod syd med fire stjerner, hvoraf to repræsenterer skuldrene og to fødderne. Midt i ses de tre bæltestjerner, under hvilke der findes en tåget "tot vat", kendt som Oriontågen. For at opdage denne stjernetåge skal man befinde sig et mørkt sted.
Oriontågen er en slags stjernefabrik, hvor nye stjerner dannes.

Hvis man følger de tre bæltestjerner ned mod horisonten, møder man den klareste stjerne på himlen, Sirius. Mod bæltet og opad støder man på den klare røde stjerne, Aldebaran, i stjernebilledet Tyren.

Planeten Venus vil pryde morgenhimlen mod øst indtil solopgang, hvor lyset gør stjerner og planeter mindre synlige. 

Læs mere om den usædvanlige stjerneskudssværm Geminiderne på: https://videnskab.dk/rummet/stjerneskudssvaermen-geminiderne-har-en-usaedvanlig-oprindelse/