Himlen netop nu med lyriderne, gasgiganter og supermåne

Der er masser af grunde til at kigge op på nattehimlen lige nu. Ikke mindst fordi der kun er to uger til, at de lyse nætter begynder. Så begynder det at være besværligt at være stjernekigger. Planetarieinspektør Aase Roland Jacobsen fortæller.

Månen vil igen blive fuld 27. april og endda som supermåne. De næste to fuldmåner er supermåner nemlig 27. april og 26. maj. Supermåne er, når Månen i sin bane omkring Jorden er tættest på os. Så vil den være se lidt større ud end normalt.

På morgenhimlen ses de to store gasgiganter Saturn og Jupiter i øjeblikket som to klare lysende punkter lavt i horisonten. Vil du se dem, så å find et sted med fri udsigt til horisonten og kig mod sydøst. Før jul stod disse to planeter helt tæt på hinanden på himlen, og de følges stadig ad, men nu med afstand. Efter solnedgang ses Venus som den klare aftenstjerne, hvorimod man kan nyde den røde planet Mars fra solnedgang og det meste af natten ved at se i sydlig retning. Og tænk så på, at den nyligt landede Rover Perseverance kører rundt deroppe og sender flotte billeder ned til Jorden.

Stjernehimlen byder på to store dyr, nemlig stjernebilledet Løven som en spejlvendt spørgsmålstegn i sydlig retning. Højt på himlen ses stjernebilledet Store Bjørn med den velkendte Karlsvogn indeni. Hvis man står et mørkt sted vil man kunne ane 2 stjerner i knækket af Karlsvognen (Bjørnens hale), men i virkeligheden er det 6 stjerner, som kredser om hinanden i et 6 dobbelt stjernesystem.

 Fra midt i april og måneden ud kan vi se frem til det årlige besøg af stjerneskudssværmen Lyriderne, der efter navnet har udspring i stjernebilledet Lyren. Op til 15-20 stjerneskud i timen. 

Man kan læse mere om den spændende aprilhimmel bl.a. stjerneskudssværme på:

Kig op i april: Stjerneskud fra Lyriderne stråler om kap med morgenfriske planeter (videnskab.dk)