Kig op! Endelig er de lyse nætter forbi

I skrivende stund slutter de lyse nætter, så det er med at komme ud og se på stjerner. Og man kan både opleve en stjerneskudssværm og gasplaneter.

Foto: Jesper Grønne, meteoritter.dk

De lyse nætter har vi fra begyndelsen af maj til begyndelsen af august, fordi Solen ikke når særligt langt under horisonten om natten med det resultat, at vi har tusmørke hele natten. Her 8. august er de lyse nætter forbi, og vi kan igen opleve en stjerneklar himmel.

Væn dig til mørket

Man skal være særligt obs på lysforurening, hvis man vil finde nattens objekter. Vent til det er rigtigt mørkt, og giv dine øjne mulighed for at vænne sig til mørket. Tag væk fra gadelamper, lys fra huse, og find et mørkt sted – og lidt varmt tøj er også en god dresscode. Vi har lige haft nymåne, og der er to uger til næste fuldmåne, så lyset fra Månen vil heller ikke forstyrre så meget.

Perseiderne peaker

Stjerneskudssværmen Perseiderne topper 12.-13. august med op til 100 stjerneskud i timen. Stjerneskuddene stammer fra rester af kometen Swift-Tuttle, som har været inde forbi Solen helt ude fra de yderste egne af vores solsystem og efterladt en bane af kometstøv. Denne bane med kometstøv vil Jorden så passere igennem, og der vil kunne ses mange stjerneskud.

Se mod syd

Det bliver 12. til 13 august, at der vil kunne ses flest stjerneskud, men allerede nu vil man på en mørk nat kunne se flere end de normale 6 stjerneskud i timen. For at opleve denne stjerneskudssværm skal man gå ud og kigge mod syd/sydøst omkring midnat, hvor stjernebilledet Perseus vil stå nede mod horisonten. Principielt vil man kunne se stjerneskud på hele himlen, men de vil radiere ud fra stjernebilledet Perseus – heraf navnet Perseiderne.

Når man så er ude og kigge efter stjerneskud,. kan man også finde et par planeter på himlen for tiden. De to store gasplaneter Saturn og Jupiter vil kunne ses som to klare lysende prikker mod syd/sydøst fra omkring midnat og hele natten, indtil Solen står op og overskinner lyset fra planeterne. Den røde klippeplanet Mars er synlig mellem Saturn og Jupiter hele natten og vil skille sig ud med det rødlige lys.

Den 19. august er det fuldmåne igen: Lyset fra fuldmånen vil gøre det vanskeligere at se de svagere objekter på himlen, men så kan man jo nyde lyset af den velkendte Måne.