KIG OP! Forårshimlen er over dig

Hvad kan du se på stjernehimlen i de kommende måneder? Planetarieinspektør Aase Roland Jacobsen er din stjerneguide på Astronomibloggen og fortæller om, hvad du kan se, selvom de lyse nætter nærmer sig.

Forårshimlen byder på fuldmåner, planeter og stjerneskudssværme, men 5. maj begynder de lyse nætter. Det gør det vanskeligt at nyde stjernehimlen på grund af tusmørke hele natten. 

Alligevel er der mulighed for en spændende forårsoplevelse en stjerneklar nat.

Venus lyser klarest

Først og fremmest er der fuldmånen, hvor de kommende er i påsken nemlig 6. april og igen 5. maj.

Der er også planeter at se. Den klareste er Venus, som også kaldes for morgenstjerne eller aftenstjerne, alt efter om den ses om morgenen eller om aftenen. De næste par måneder vil man kunne det flotte syn om aftenen mod vest efter solnedgang. Venus vil kunne ses til omkring midnat, hvorefter den forsvinder under horisonten.

Jupiter er den største

Den største planet i solsystemet Jupiter ses som et klart objekt i samme retning som Venus, dog vil den gå ned umiddelbart efter solnedgang. Det nye teleskop James Webb Space Telescope tager fantastiske billeder og har fanget flot nordlys på Jupiters poler. På billedet kan man også tydeligt se de store orkaner i Jupiters gas og skydække. Den store røde plet er en orkan, der er så stor, at der kan ligge 3 jordkloder på række i den!

Mod sydvest kan man også være heldig at finde den røde planet Mars. Den er synlig det meste af natten.

I toppen af himlen kan man se den velkendte Karlsvogn, og under den mod syd stjernebilledet Løven. Løvens hoved ses som et spejlvendt spørgsmålstegn, og prikken i spørgsmålstegnet er den klare stjerne Regules, som er løvens hjerte.

Mulighed for stjerneskudssværme

Der er stjerneskudssværme både i april og i maj. Lyriderne har peak 22.-23. april med op til 20 stjerneskud i timen, og Eta Aquariderne med peak 6.-7. maj med op til 50 stjerneskud i timen. Desværre vil lyset fra fuldmånen dæmpe for at kunne se de lyssvage stjerneskud i den sidstnævnte.

Så der er gode muligheder for at få stjerneoplevelser i den kommende tid.