Lyse nætter med lysende natskyer

Kan du godt lide de lyse sommeraftner, hvor Solen går sent ned? Så kan du glæde dig over de lyse nætter er begyndt. Samtidig kan man også være heldig at opleve fænomenet lysende natskyer

Lysende natskyer
Lysende natskyer. Credits: NASA/Dave Hughes

Fra begyndelsen af maj, hen over sommeren og indtil lidt over en uge inde i august, kommer Solen aldrig ret langt ned under horisonten. Astronomer har besluttet, at når Solen ikke kommer længere ned end 18 grader under horisonten, kalder vi det for de lyse nætter.

Solen står op i nordøst om sommeren

Forklaringen på, hvorfor vi har lyse nætter er, at Solens bevægelse på himlen ændrer sig i løbet af året. Omkring jævndøgn i marts og september står Solen op i øst og går ned i vest, men om sommeren i Danmark står Solen op i nordøst, bevæger sig op over den sydlige himmel og går først ned i nordvest. Derfor har vi Solen på himlen i længst tid om sommeren. Og om natten skal Solen så kun bevæge sig fra nordvest til nordøst, inden den står op igen.

Lyse nætter med lysende natskyer

De lyse nætter giver mulighed for et sjældent, men spektakulært syn – lysende natskyer – som ligner spøgelsesagtige, næsten gennemsigtige skyer på himlen. Skyerne består af iskrystaller i mesosfæren omkring 80 kilometer over Jordens overflade, som bliver ramt at Solens stråler, fordi Solen kun dykker lidt under horisonten. For at se dem skal du være lidt heldig, og samtidig være et sted med et godt udsyn til himlen efter solnedgang.

Almindelige skyer dannes langt tættere på overfladen i nogle få kilometers højde, så de ekstremt højtliggende skyer i mesosfæren er sjældne. Dog bliver de lysende natskyer mere og mere almindelige, måske som et resultat af vores stigende brug af raketter, som sender vanddamp længere op i atmosfæren, som så fryser til iskrystaller.

Fakta

De lyse nætter begynder 5. maj og slutter 7. august 2023