Masser af stjerneoplevelser på nattehimlen i oktober
Kig op: Stjerneskudssværme, galakser, gasplaneter og en delvis måneformørkelse pryder himlen i oktober. Og så kan man også vinke til Andreas Mogensen og hans crew.
Gasplaneter på stjernehimlen
De store gasplaneter i Solsystemet Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun er alle på aftenhimlen for tiden.
Saturn kan du opleve tidligst fra den står op ved 18-tiden og bliver synlig i en sydøstlig retning. De andre tre står op i timerne efter lidt længere mod øst. Saturn og Jupiter kan let ses med det blotte øje, mens Uranus og især Neptun kræver et teleskop. Et teleskop kan ligeledes vise striber på Jupiter, Saturns ringe samt et svagt grønligt og blåligt skær på henholdsvis Uranus og Neptun. Og så selvfølgelig de største af de mange måner, som er omkring gasplanterne.
Andromeda-galaksen højt på oktober-himlen
Flere af himlens flotteste galakser er højt på himlen i oktober. Det gælder især Andromedagalaksen, som vores nærmeste store galakse, der i øvrigt nærmer sig Mælkevejen i så rasende en fart, at det kommer til sammenstød om fire-seks milliarder år. Andromeda kan du finde om aftenen mod øst i stjernebilledet af samme navn lige under W’et i Cassiopeia eller lige til venstre for den store firkant, som udgør den flyvende himmelhest Pegasus. Prøv at finde et mørkt sted, sæt din smartphone på mørketilstand og på et stativ, og tag så et billede med lang lukketid (fx 30 sekunder). På billedet vil Andromeda træde tydeligt frem. Bliv imponeret over, at lyset fra stjernerne i Andromeda blev udsendt lang tid, før der opstod mennesker på Jorden. På himlens modsatte side for enden af Vognstangen i Karlsvognen er Malstrømsgalaksen et flot mål for et teleskop.
Stjerneskudssværm topper omkring 20. oktober
Oktober er ligeledes et godt tid for stjerneskud, og der har allerede været mange at se i månedens første uge. Draconiderne kan fx følges med størst sandsynlighed for stjerneskud den 8.-9. oktober. Som navnet antyder, skal man kigge efter stjerneskud omkring stjernebilledet Dragen, der ses lidt under Lille Bjørn på himlen i nord.
Den mest imponerende stjerneskudssværm er Orioniderne, som strømmer ud fra et område omkring Orion hele måneden, men mest intenst omkring den 20. oktober. Stjerneskuddene skyldes små støvkorn, som i Orionidernes tilfælde kommer fra den astronomiske legende Halleys komet. Kometen efterlader støv og småsten i banen, som Jorden passerer igennem i oktober. Når støv og småsten tordner gennem atmosfæren varmes luften kraftigt op og skaber de flotte stjerneskudsspor på tværs af himlen.
Delvis måneformørkelse
Mod slutningen af måneden er det muligt at se en delvis måneformørkelse, hvor en lille del af Månen bevæger sig ind i Jordens skygge. Kig op den 28. oktober kl. 20-24, hvor du samtidig kan nyde, at det er fuldmåne.
Vink til Andreas og ISS
Fra den 20. oktober og måneden ud lægger ISS igen vejen hen over Danmark. Hold øje med den tidlige morgenhimmel, og sig hej til Andreas Mogensen, når rumstationen suser forbi.