Vintersolhverv – årets korteste dag

Den 21. december er det vintersolhverv. Så går vi atter mod lysere tider.

Mandag den 21. december 2020 kl. 11.03 er det vintersolhverv. Det betyder, at Jordens nordakse i det øjeblik hælder mest mulig væk fra Solen. Det er derfor vi har korte dage på under 7 timer og lav solhøjde i Danmark i øjeblikket.

Men selvom den 21. december altså er årets korteste dag, er det ikke den dag, hvor Solen går tidligst ned. Det skete overraskende nok allerede den 14. december. Til gengæld skal vi helt frem til omkring den 28. december for at finde den seneste solopgang.

Forklaringen på denne kontraintuitive forskydning er først og fremmest, at Jordens bane om Solen ikke er en cirkel, men en ellipse med Solen i det ene brændpunkt. Og vi ved fra Keplers love for planetbevægelse, at en planet i sådan en bane ikke har samme hastighed hele tiden. I stedet bevæger den sig lidt hurtigere, når den er tæt på Solen og langsommere, når den er langt væk. Kombineret med Jordens rotation om sig selv giver det de nævnte forskydninger.

Hvad der måske også er overraskende for nogle i denne kolde tid, så er vi faktisk tættest på Solen den 3. januar – og Jorden har dermed årets højeste banehastighed. Det har den konsekvens, at vinterhalvåret på den nordlige halvkugle, dvs. tiden fra efterårsjævndøgn til forårsjævndøgn, er kortere en sommerhalvåret. Det kan man jo godt glæde sig over, hvis man længes efter sol og sommer.