En ny og banebrydende udstilling på Steno Museet udfordrer den gængse forståelse af medicinsk forskning. Udstillingen sætter fokus på en central, men ofte overset problemstilling. At biologiske kvindekroppe i årtier har været marginaliseret i medicinsk forskning. Men hvad betyder det – og hvordan påvirker de kønslige uligheder i medicinsk forskning os i dag?
Gennem et tæt samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital dykker Science Museerne ned i en højaktuel problemstilling. Udstillingen, der vil bygge på den nyeste forskning, stiller spørgsmål som:
Udstillingen er skabt sammen med kunstnere, besøgende, forskere og ikke mindst unge, som gennem workshops får mulighed for at forme udstillingens videre indhold og skabe refleksioner på baggrund af deres egne nysgerrige spørgsmål.
Workshops for elever kunne bookes fra Science Museernes hjemmeside fra 1. september 2024, og d. 2. og 3. november afholdtes strikkeworkshops, hvor besøgende sammen med den australske kunstner Rebecca Vandyk-Hamilton kunne være med til at færdiggøre verdens største, strikkede moderkage.
Lektor Felicity Mae Davis, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet står i spidsen for projektet, der med støtte fra Novo Nordisk Fonden og et interdisciplinært team af forskere og kunstnere søger at bringe den komplekse medicinske forskning ud til et bredt publikum. Ved at integrere kunst og forskning skabes en sanselig oplevelse, som gør, at alle – uanset forudgående kendskab – kan blive fanget af de spørgsmål, der ligger bag. Hun siger:
"Vi står med en reel udfordring: Hvorfor er mandekroppe stadig normen i medicinsk forskning? Endometriose, kvinders smerter og selv grundlæggende samtaler om prævention er blevet overset i årevis. Udstillingen ”Den Oversete Krop” giver stemme til det oversete og udfordrer os alle til at tænke i nye baner."
Første del af udstillingen åbnede 22. januar 2025 og står foreløbig året ud. Den indeholder en mindre udstilling med tre konkrete cases, der skaber fundamentet for videre refleksion. Her kan skoleelever, forskere og kunstnere mødes i et dynamisk workshopmiljø og i fællesskab skabe indholdet til den større og endelige udstilling, som åbner i 2026.
Sammen med forskere og museumsfolk arbejder eleverne kreativt og kritisk med spørgsmål, data og dilemmaer i workshoppen "Den oversete krop". De undersøger forskellige aktuelle emner som bryster, og kommer med forslag til, hvordan man formidler det til jævnaldrende i en udstilling, der skal ramme de 12–17-årige.
Fremtidens udstillinger skal skabes sammen med målgrupperne. Når eleverne deltager i samskabende processer, styrker det deres engagement, kritiske tænkning og medborgerskab. Og vi bliver klogere – sammen.
Deltag i workshoppen – og vær med til at forme fremtidens museum med dine elever
Vi samler løbende erfaringer og deler billeder fra afholdte workshops
Læs mere om vores tilgang til samskabelse
Har du spørgsmål? Kontakt os direkte på: sm@au.dk
Science Museerne klipper navlestrengen til ny udstilling på Steno Museet
Ny udstilling på Steno Museet får verdens største strikkede moderkage
Felicity Mae Davis, associeret professor, Institut for Biomedicin
Silke Blair Chalmers, Postdoc, Institut for Biomedicin
Ida Vogel, klinisk professor, Institut for Klinisk Medicin
Nina Rågård, forsker, Institut for Klinisk Medicin
Ulrik Bak Kirk, projektleder FEMALE, Institut for Folkesundhed
Christine Parsons, professor, leder af Interacting Minds Centre
Morten Arnika Skydsgaard, inspektør for medicinhistorie, Science Museerne
Susanne Sindberg Kirkfeldt, fagleder for design og marketing, Science Museerne
Ella Paldam, vicedirektør og formidlingschef, Science Museerne
Støttet af: Novo Nordisk Fonden