NY UDSTILLING PÅ VEJ: DEN OVERSETE KROP

Mandekroppen har historisk set været det foretrukne studieobjekt i lægevidenskaben, når der for eksempel skulle udvikles et nyt lægemiddel til begge køn. En ny udstilling på Steno Museet, som forventes at åbne i starten af 2025, skal skabe refleksion om konsekvenserne af den strukturelle ulighed i medicin.

Den kvindelige krop er overset i den medicinske forskning. Men hvad betyder det? Sammen med en gruppe forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital udvikler Science Museerne en udstilling med udgangspunkt i den nyeste forskning om emnet. 

Formålet er at skabe et rum til refleksion over, hvilke problemer vi som samfund har skabt ved at fokusere vores medicinske viden på én bestemt standardkrop, som kun er repræsentativ for nogle af os. I projektet undersøger vi spørgsmål som: 

  • Er kvinde- og mandehjerter forskellige? 
  • Hvordan og hvor meget adskiller de sig? 
  • Og hvorfor er det ikke almen viden? 

Udstillingen henvender sig primært til børn og unge. For at sikre, at den er relevant og tankevækkende, samskabes indhold og form med målgruppen ved hjælp af workshops, som udbydes fra Science Museernes hjemmeside fra 1. september 2024. 

Et forsker- og kunstnersamarbejde 

Initiativet til udstillingen blev taget af lektor i cellebiologi Felicity Mae Davis, som undersøger brystvæv ved Aarhus Universitet. Sammen med en gruppe af interdisciplinære forskere har hun fået bevilliget 5,98 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til at skabe en udstilling, som styrker befolkningens viden om kvindelige kroppe i et biomedicinsk perspektiv. Et vigtigt greb bliver samarbejde med kunstnere, så kompleks forskning formidles gennem nye sanselige formater, som kan engagere et bredere publikum. 

En udstilling i to faser 

Udstillingens første fase åbner i januar 2025 og kommer til at bestå af en mindre udstilling med tre cases, som slår det overordnede tema an. En del af udstillingen indrettes til et workshopområde, hvor målgruppe, forskere, kunstnere og museumsfolk i fællesskab kan udvikle indhold og formater til den endelige udstilling, som åbner i 2026. 

Deltagere

Anne Sofie Bomholt Larsen, projektleder & koordinator, Institut for Biomedicin · Ida Vogel, klinisk professor, Institut for Klinisk Medicin · Nina Rågård, forsker, Institut for Klinisk Medicin · Ulrik Bak Kirk, projektleder FEMALE, Institut for Folkesundhed · Christine Parsons, professor, leder af Interacting Minds Centre · Morten Arnika Skydsgaard, inspektør for medicinhistorie, Science Museerne · Susanne Sindberg Kirkfeldt, fagleder for design og marketing, Science Museerne · Ella Paldam, vicedirektør og formidlingschef, Science Museerne