KÆREKROP.DK

Sitet “Kærekrop.dk” er baseret på cirka 2000 fortællinger om kroppen, som de unge har skrevet i udstillingen "Kære krop, svære krop" samt en stærkt revideret genudgivelse af debatbogen “Kend din kropspolitik”

Holdninger til kroppen og kropsidealer er højaktuelt og konstant til debat i det offentlige rum. I de sidste fem år har unges fællesbadning været et af de store temaer, fordi der er ingen facade - kun den unge og hans eller hendes krop. Det kommer ofte frem i debatten, at mange unge skammer sig så meget over deres krop, at de ikke vil vise den frem for andre i fx et baderum. Men der er jo ikke én sandhed om, hvordan en krop skal se ud. Vores kroppe er unikke på hver deres måde. Forskellige perioder og kulturer har vidt forskellige kropsidealer. Det skal sitet kærekrop.dk og bogen "Kend din kropspolitik"  give de unge redskaberne til at reflektere over og sætte ord på kroppen.

Nu kan du downloade opgaver til undervisning derhjemme

Kærekrop.dk er oplagt at inddrage i forbindelse med hjemmeundervisningen, og eleverne kan samarbejde online i mindre grupper eller arbejde enkeltvis. Opgaverne lægger desuden naturligt op til, at man kan veksle mellem elevarbejde og opsamling i klassens fælles digitale forum.  

Opgave 1: Følelser om kroppen

Opgave 2: Kroppen forandrer sig

Opgave 3: Bodygram

Lærervejledning

De unge har ordet

Med sitet kærekrop.dk bygger museet videre på udstillingen “Kære krop, svære krop“ og giver ordet til de unge selv. Sammen med genoptrykket af debatbogen og udstillingen håber man at give de unge en mulighed for at forholde sig til krop, køn og sundhed på nye måder, bl.a. ved at de får et unikt indblik i andre unges forhold til deres egen krop.

En ungegruppe har været med til udviklingen af indholdet af sitet for at sikre, at det er relevant for målgruppen. Sitet er primært til brug i undervisningssammenhænge fra udskolingsalderen, men kan også bruges som et redskab for forældre og unge til at diskutere krop og kropsidealer.

Fakta

Siden åbningen af udstillingen "Kære krop, svære krop" har mere end 3.000 gæster, fortrinsvis unge, skrevet små fortællinger om deres krop og forholdt sig til, hvad de finder kært, og hvad de finder svært ved deres krop. Cirka 2.000 af disse besvarelser indgår i sitet kærekrop.dk.

Bogen "Kend din kropspolitik" udkom 27.1.2020 og kan rekvireres i gratis klassesæt (max ét pr. skole) efter først-til-mølle. Bestil "Kend din kropspolitik" i Science Museernes webshop

Læs mere om udstillingen "Kære krop, svære krop".

Eksempler på fortællinger

Piger “Jeg kan ikke lide mig selv godt, fordi jeg synes jeg er lidt for tyk og min røv må godt være mindre.” (12 år) “Jeg kan godt lide min højde. Jeg er 1.74 og det er pænt, synes jeg” (14 år)

Drenge ”Jeg kan ikke så godt lide min tissemand, han er ikke så stor – øv!” (15 år) ”Jeg elsker mig selv og mine muskler, specielt mine mavemuskler, de er som et vaskebræt” (13 år)