KROPPEN SOM DATA

Du er mere end din fysiske krop – du er også datapunkter. Når du færdes online, skaber du en digital udgave af dig selv, som andre kan bruge og misbruge. Men hvor går grænsen? Det undersøger udstillingen "Kroppen som data."

Hvem er du online?

Når du deler dine personlige data, skaber du et slags digitalt alter ego – en version af dig, der både er dig og ikke dig. Det digitale jeg kan formes, fortolkes og udnyttes af andre – ofte uden at du opdager det. Derfor er det vigtigt at forstå, hvordan dine data bliver brugt, og hvornår du egentlig giver samtykke.

En udstilling, der skaber eftertanke

Udstillingsafsnittet "Kroppen som data", som er en del af hovedudstillingen Kære krop, svære krop, inviterer til refleksion over vores digitale liv og identitet. Målet er at gøre især unge mere kritiske over for det, de deler online – hvad enten det er via sociale medier, apps eller cookies.

Vi har delt data i århundreder

Fødsel, død, ægteskab, sygdom – vi har altid delt data om vores liv. Men med digitaliseringen er både mængden af data og antallet af modtagere eksploderet. I dag afgiver vi data om alt fra løberuter til puls og dagligvarer. Det giver os værdifuld indsigt – men giver også virksomheder og myndigheder mulighed for at tegne et billede af os og påvirke vores valg.

Data og diskrimination – hvad ved maskinen om dig?

To stærke animationsfilm, skabt af The Animation Workshop, illustrerer en såkaldt diskriminationsmaskine – et system, vi selv fodrer med data hver eneste dag. Med baggrund i Lone Hørslevs digt "Dagene er data" stilles der skarpt på de teknologier, der samler oplysninger om os.

Hvem vælger du at være online?

Er du fluen på væggen, den perfekte krop, den ivrige deler – eller gemmer du de dårlige dage og usunde snacks? Udstillingen stiller spørgsmål, der får os til at tænke over, hvordan vi iscenesætter os selv digitalt – og hvad vi vælger at skjule.

Se andres svar – og giv dit eget

Du kan også gå på opdagelse i, hvordan andre gæster har visualiseret deres online-jeg – og selv bidrage med en tegning.

Unge har sat retningen

"Kroppen som data" er udviklet i tæt samarbejde med unge som del af projektet "Giv de unge ordet", støttet af Novo Nordisk Fonden.

Læs mere om projektet Giv de unge ordet.

Lyt til projektets podcast-serie "Dig og dine data".