KIG OP! Lyriderne er over os

I weekenden den 22. og 23. april topper stjerneskudssværmen Lyriderne. 

Foto: Creative Commons

Kig i retning mod stjernebilledet Lyren og den lysstærke stjerne Vega, som du finder i nordøstlig retning tæt ved horisonten det meste af aftenen. Stjerneskuddene vil se ud, som om de kommer fra det område. Retter du blikket tæt ved horisonten, vil du særligt kunne se korte intense stjerneskud. Kigger du længere op ad himlen, vil du lettere kunne få øje på de lidt længere og mere spektakulære stjerneskud. På deres højeste i weekenden vil du kunne se 10-20 stjerneskud i timen.

Byområder giver lysforurening

Husk det tager tid for øjnene at vænne sig til mørket, og at himlen ofte vil være generet af lysforurening, hvis du bor i et byområde. Og jo mørkere himmel, jo flere stjerneskud vil du kunne se.

Jorden krydser kometens bane

Lyriderne har været observeret i mere end 2700 år, siden de første gang blev nævnt af kinesiske astronomer i 687 f.v.t. De skyldes kometen C/1861 G1 Thatcher, som er i bane om Solen med en omløbstid på 415 år. Sidst den var tæt på Solen var i 1861, hvor den blev opdaget. Når kometer kommer tæt på Solen, flyver en masse støv og småsten af og efterlades i kometens bane. Når Jorden så bevæger sig rundt om Solen, kommer den igennem området en gang om året, hvor det kommer til udtryk som en stjerneskudssværm.