H.C. ØRSTED PÅ NY - SKØNHEDEN I NATUREN

En ny udstilling om saloner, store tanker og skabertrang åbner på Steno Museet. Præcis dato for åbning er endnu ikke fastlagt grundet coronarestriktioner.

For 200 år siden opdagede videnskabsmanden og naturfilosoffen H.C. Ørsted elektromagnetismen. For ham var opdagelsen en bekræftelse af enheden og skønheden i naturen. Alt i naturen hænger sammen, mente han. Men netop disse tanker betød også, at man ikke alle steder tog hans opdagelse helt seriøst. I første omgang affærdigede hans videnskabelige kolleger i Paris den fx som et udslag af drømmeri. Der skulle dog ikke gå lang tid, før videnskabsmænd rundt i Europa anerkendte opdagelsen og udviklede Ørsteds eksperimenter.

Vandreudstillingen ”H.C. Ørsted på ny – skønheden i naturen” præsenterer H.C. Ørsted som naturvidenskabsmand og som en fremtrædende sprog- og kulturpersonlighed i første halvdel af 1800-tallet – blandt andet som nær ven med H.C. Andersen, der hentede inspiration til adskillige af sine eventyr hos Ørsted.

Udstillingen er finansieret af Selskabet til Naturlærens Udbredelse og har allerede været på Rundetårn i København og på SDU i Odense. Nu er turen kommet til Aarhus.

Til udstillingen er udviklet en interaktiv instal­lation med kompasser og ledninger. Her kan gæsterne lege med, hvad der sker med kompasretningen, når de tænder og vender strøm­men i ledningerne ved hjælp af to pedaler.

Kompas­installationen spejles i en mere autentisk opstilling af Ørsteds oprin­delige forsøg. Her får man en meget realistisk fornemmelse af, hvor store batterier var i 1820’erne og dermed også forståelse for, hvad Ørsteds udforskning har krævet.

Desuden kan man se den elektro­magnet, som Ørsted lod fremstille efter at have be­søgt Faraday i England.

Man kan også opleve en mindestue med møbler fra Ørsteds hjem og få en for­nemmelse af indretning og stemning i et guldalder­hjem. Derudover kan man se medaljer, et kompas samt en hårlok fra Ørsteds dødsleje.

Når der ikke er forestilling eller anden undervisning i Planetariet, kan man se en række korte film om H.C. Ørsted, elektro­magnetismen, tiden og ef­tertiden.

Der er endnu ikke fastlagt en dato for åbningen, men så snart det er muligt i forhold til COVID-19 restriktionerne.