DANMARK I RUMMET

Vandreudstilling åbnede i påsken 2016 på Steno Museet. Udstillingen lukkede 2. maj 2016

Det var nok først fra september sidste år, at vi i Danmark rigtig følte os som en rumnation. Mange danskere fulgte med i Andreas Mogensens opsendelse til Den Internationale Rumstation, ISS. Vi havde fået en astronaut. I virkeligheden har Danmark længe været en ”rumnation”. Fra påskeferien bliver det på Steno Museet muligt at få et lille indblik i denne spændende verden med udstillingen "Danmark i rummet". Udstillingen vil kunne ses på Steno Museet fra lørdag den 19. marts 2016 til den 2. maj 2016, hvorefter den så sendes videre rundt i landet og slutter på Brorfelde Observatoriet på Sjælland. Udstillingen har bl.a. gæstet Industriens Hus i København og Orion Planetariet i Jels.

”Steno Museet er glade for at kunne præsentere udstillingen Danmark i Rummet,” siger planetarieinspektør Aase Roland Jacobsen. ”Udstillingen handler om IRISS- missionen, men man får også en unik mulighed for at opleve, hvordan danske firmaer spiller en betydelig rolle som samarbejdspartnere i forbindelse med fx ESA-missioner til ISS. Bl.a. vises, hvordan det aarhusianske firma Terma bidrager med teknologi.”

Besøgende kan fx se et skinsuit svarende til det, som Andreas Mogensen testede på sin mission. Den innovative dragt er udviklet med henblik på at kompensere for manglende tyngdekraft og således modvirke de påvirkninger, kroppen udsættes for i vægtløs tilstand. Der er også forskerfortællinger, en model af ISS bygget af en stor mængde LEGO-klodser, beretninger om dansk rumteknologi og spændende ting i relation til rummet.

ISS

ISS er en international rumstation i kredsløb om jorden i en højde af ca. 400 km. Rumstationen vejer ca. 450 ton. Rumstationen bevæger sig med en fart på 27.700 kilometer i timen og fuldfører næsten 16 kredsløb rundt om jorden per døgn. Siden år 2000 har den været fuldt bemandet med astronauter og kosmonauter, der fortsat udfører deres arbejde bl.a. i kraft af vigtige danske bidrag.

Fakta

Vandreudstillingen Danmark i Rummet er blevet til i et samarbejde mellem ESA, Uddannelses- og Forskningsministeriet samt Rumrejsen 2015-projektet. Den kan ses fra lørdag den 19.marts- forlænget til 2. maj 2016.

Yderligere information om Danmark i rummet

Planetarieinspektør på Steno Museet Aase Roland Jacobsen.

Mail: aase.jacobsen@sm.au.dk. Mobil: 93508031.

Foto: NASA