13 RIGTIGE?

8. februar - 8. september 2002

Danske nobelpriser gennem 100 år

Nobelprisen blev uddelt første gang i december 1901. I de 100 år der er gået siden da, har over 700 personer/organisationer fra alle dele af verden modtaget en pris inden for områderne fysik, kemi, fysiologi/medicin, litteratur, fred og økonomi. 13 af nobelpristagerne er fra Danmark. 100-års jubilæet fejres med en udstilling om netop disse 13 danskere ­ alle mænd ­og det arbejde der førte til pristildelingerne.

Udstillingen "13 rigtige?" stiller skarpt på hver af prismodtagerne, deres virke og personlighed. Med personlige genstande, fotos og andre effekter giver udstillingen et portræt af den enkelte prismodtager. Se bl.a. håndtegnede diplomer, originale manuskripter, Finsens helbredende lamper, Bohrs tankeeksperiment og meget mere.

En del af udstillingen omtaler 42 andre danske personer og organisationer, som vides at have været indstillet til en nobelpris, uden at få den. Naturligvis vil også den svenske kemiker Alfred Nobel ­ ophavsmanden til den ærefulde pris ­ blive portrætteret.

Udstillingen er lavet i et samarbejde mellem Steno Museet, Det Kongelige Bibliotek og Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek.

Udstillingen er støttet af Kulturministeriet, IT- og Forskningsministeriet, Novo Nordisk Fonden og Aarhus Universitets Forskningsfond.