RUMKAPSLEN ER LANDET

Andreas Mogensens rumkapsel landede på Science Museerne, Aarhus Universitet i 2018. Fra den 15. november 2018-28. april 2019 kunne den opleves på Steno Museet.

I alt 100 millioner kilometer har den rejst. Rumkapslen, Soyuz TMA-18M, som 2. september 2015 fragtede den første danske astronaut Andreas Mogensen ud i rummet og op til den internationale rumstation ISS. I november 2018 landede den på Steno Museet i Aarhus fra Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

Se indslag fra TV2 OJ om udpakning af rumkapslen sammen med elever fra Laursens Realskole fra 15.11.18

Forkullet overflade

Turen ud i rummet og tilbage har sat sine spor. Går man rundt om rumkapslen, kan man bl.a. se, at dens overflade er forkullet. Under returrejsen til jordens overflade skulle Soyuz-landingsmodulet bremses ned fra ca. 27500 km/t. Dette foregår bl.a. ved hjælp af luftmodstand, hvilket betyder, at rumkapslens yderside pga. friktionen med luften bliver forkullet. Temperaturen på ydersiden af kapslen kan tåle langt over 1000 grader, mens der inde i kapslen ikke bliver mere end ca. 25 grader celsius. Ved et kig ind i rumkapslen bliver man også imponeret af, at der foruden gods er plads til tre astronauter på den meget begrænsede plads.

Faldskærm på 1000 kvm2

Foruden selve rumkapslen udstilles også den enorme hovedfaldskærm på ca. 1000 kvadratmeter. Faldskærmen var den næstsidste bremsemekanisme, før rumkapslen landede intakt på den kasakhstanske slette efter returrejsen fra den internationale rumstation ISS på 3.5 timer.

Model af ASIM

I udstillingen kan man også se eksempler på noget af den forskning, som udføres ombord på den internationale rumstation ISS. Bl.a. en lille model af instrumentet ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor) som er udviklet ved DTU Space. ASIM skal overvåge lyn og klima på jorden fra ISS. I udstillingen er også en model af en såkaldt CubeSat fra Gomspace, som har leveret dele til Aarhus Universitets første egen satellit; Delphini-1. Netop denne satellit vil blive sendt i kredsløb om jorden fra ISS, og fremstår derfor som et eksempel på nogle af de muligheder som en international rumstation kan tilbyde.

Fakta

Udstillingen er designet med hjælp fra arkitekt Louise Tougaard. I processen med at skabe udstillingen har der været et fokus på at give mest mulig adgang til at undersøge og se det ikoniske stykke danmarkshistorie, som Andreas Mogensens rumkapsel er.

Udstillingen "Rumkapslen er landet" kunne opleves på Steno Museet fra 15. november 2018-28. april 2019.

Udvalgte presseklip

Århus Onsdag 15.11 "Rumkapslen er landet og kan ses i Aarhus"

TV2 OJ 15.11 "Skoleelever udforsker rumkapsel

Kids Aarhus "Andreas Mogensens rumkapsel er landet i Aarhus"